Sofia Heinonen - Transparent Movement

16 februari - 3 mars 2019
Vernissage lördagen den 16:e februari klockan 11.00-15.00
>> Facebookevent

Utställningen har sin utgångspunkt i en yttre händelse; en tågresa. I måleriet använder jag mig av erfarenheten av att befinna mig i ett landskap. När jag förflyttar mig i landskapet så förskjuts min position, vilket påverkar seendet och andra perspektiv.

 

Utanför fönstret sveper landskapet förbi i olika tempon, samtidigt som jag förs framåt. På tåget använder jag min mobilkamera för att fånga de suddiga bilderna i tågets hastighet. Bakom glasrutans transparens blir jag en betraktare. Bakom glaset delar sig världen i två hälfter. I den stunden upplever jag en distans mellan mig och landskapet. Genom fönstret ser jag rörliga bilder passera.

 

På tåget tydliggörs min relation till tiden. I tågets rörelse pendlar jag mellan dåtid, nutid och framtid. Det är erfarenheter som jag använder mig av i måleriet. Arbetet leder mig in på existentiella frågeställningar om tid och representation.

Sofia Heinonen
"Ett annat nu", olja på duk, 86x126 cm
Sofia Heinonen
"Before and after", olja på duk, 70x93 cm
Sofia Heinonen
"One way ticket", olja på duk, 133x93 cm
Sofia Heinonen
"Nu/nyss", olja på pannå, 50,5x39,5 cm
Sofia Heinonen
"Nu/nyss", olja på pannå, 51,5x41,5 cm
Sofia Heinonen
"Nu/nyss", olja på pannå, 51,5x41,5 cm
Show More

Sofia Heinonen är född år 1987 och uppvuxen i Jönköping. Hon bor och arbetar i Stockholm. Sofia har studerat på Ölands konstskola och Gerlesborgsskolan i Stockholm. Efter att hon studerade på Gerlesborgsskolan hade hon år 2014 sin första separatutställning på Galleri Helle Knudsen. Samma år börjar hon på studera på University of Bergen- Faculty of Fine Art, där hon tog sin Bachelor examen år 2017. Under år 2017 hade hon sin andra separatutställning på Galleri Helle Knudsen. Utställningen år 2019 blir hennes tredje utställning på galleriet.

 

Sofia har tilldelats kulturstipendium, som Lions Club Jönköping stipendiefond, Huskvarna stads jubileumsstiftelse, Jönköpings kommun och Borgarekassa och Bjuggska Fonden.

>> Mer om Sofia Heinonen

"I ateljén upplever jag ett meditativt tillstånd"

-Vad handlar utställningen Transparent Movement om?

Utställningen och måleriet handlar om att resa genom landskap. Där blir min relation till tiden tydlig. Att vara i rörelse gör min egen position tydligare. När jag reser med tåg ser jag landskapet svischa förbi utanför fönsterrutan samtidigt som jag själv är stillasittande. Det blir nästan filmiskt. Erfarenheterna från tåget använder jag som material i ateljén.

> Läs hela intervjun med Sofia Heinonen

Galleri Helle Knudsen

Stora Gungans väg 11, 122 31 Enskede

Stängt för sommaren. Välkommen åter 20/8!

Mail: info@gallerihelle.com

Telefon: 08-661 06 84

Alla kontaktuppgifter

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle