Britta Marakatt Labba & Tomas Colbengtson

27 februari - 23 mars 2016 på Karlavägen 1

Jođáhat- Spår i snö efter flyttning med renhjord

Tomas Colbengtson och Britta Marakatt-Labba är två av samisk samtida konsts främsta förnyare. De arbetar med konst som utgår från den samiska historien, formtänkande, mönster och färger,och där hantverket är en mycket viktig del av verkets tillblivande, sprungen ur en samisk tradition.

Britta Marakatt-Labba Övre Soppero deltog i Altaprotesterna under 1980-talet och har skildrat händelserna i stora broderier. Brittas konstnärliga medium är broderi. Hon mottog bildkonstnärs nämndens "Ganneviks stipendiet 2015" samt blev Hedersord vid Umeå universitet Filosofiska fakultet 2014. Britta Marakatt Labba har även varit gästlärare på konst akademin i Bergen samt i Tromsö, undervisar på Samiska högskolan i Kautokeino, Norge

Tomas Colbengtson från Tärna, baserar sina arbeten på sitt samiska kulturarv i Björkvattnet Tärna, men istället får att använda horn, trä och läder, screentrycker han bilder i överfångsglas, böjglas och metall. Har även varit gästande konstnär på Kgl tekniska högskolan där han arbetade med virtuella världar, bl.a. "Nåjd" och han utvecklar nya metoder att screentrycka bilder i överfångsglas och böjglas. Tomas är också adjunkt i grafik på Konstfackskolan Stockholm.

Båda konstnärerna skildrar ett aktuellt problem, en gemensam samisk historia och samtid, skildrat med starka bilder utförda med broderi eller i glas eller på metall, och båda ställer ut är representerade internationellt och nationellt.

Press: 

KulturnyheternaOđđasattext av Henriette Ousback

>>Läs mer om Britta Marakatt Labba

>>Läs mer om Tomas Colbengtson

Galleri Helle Knudsen

Stora Gungans väg 11, 122 31 Enskede

Stängt för sommaren. Välkommen åter 20/8!

Mail: info@gallerihelle.com

Telefon: 08-661 06 84

Alla kontaktuppgifter

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle