Tomas Colbengtson "Please do not speak Eskimo"

2 februari - 29 februari 2020 på Sturehof i Stockholm
Vernissage söndagen den 2/2 kl. 16-18
>> Facebook event

I samarbete med Sturehof visar vi Tomas Colbengtsons utställning ”Please do not speak Eskimo”. Utställningen pågår i Sturehofs matsal från 2 februari till 29 februari. Vernissagen är söndagen den 2 februari kl. 16-18 i samband med Sturehofs Sapmi-dagar och det bjuds på jojk, samiska smaker och förfriskningar. I matsalen serveras en 3-rätters Samisk meny 1/2 - 2/2 kl. 17-22. Boka bord via sturehof.com/boka-bord

Tomas Colbengtson är född 1957 och uppvuxen i Björkvattnet, Tärnaby. 1998-2008 var han Resident Artist vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och numera arbetar han utöver sin konstnärliga praktik även som adjunkt i grafik på Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design i Stockholm, där han själv även har en masterexamen i måleri 1991. Tomas har arbetat som konstnär i över 25 år och har haft ett stort antal utställningar i Sverige och internationellt. Tomas är grundare av Sápmi salasta, residenset för urfolkskonstnärer.

Tomas konst bygger på minnen, sin egen uppväxt i en liten samisk by i fjällen och dagens situation för urfolk. Han arbetar med grafik, måleri och glas som han formar till sitt eget uttryck som ofta reflekterar över historiska och moderna sociala fenomen. Konsten genomspeglar erfarenheter som språk och religionsförbud, rasbiologisk forskning, skambeläggning av joik och andra metoder som ofta används av statsmakter för att skaffa kontroll över urfolk och tillhörande landområden.

Artikel i Dagens Nyheter 28 januari:

Sårig samisk historia med konsekvenser än i dag 

Sverige gör långsamt upp med sin koloniala historia i norra Sverige. Tvångsförflyttningar av rendrivande samer har efter 100 år nu blivit föremål för en rättstvist – och aktualiseras i både konst och litteratur. Förra veckan gav Högsta domstolen samebyn Girjas rätt mot staten i fråga om jakt- och fiskerättigheterna på samebyns område. Ett prejudicerande fall som lär få stora konsekvenser.

 

>> Läs vidare

Galleri Helle Knudsen

Stora Gungans väg 11, 122 31 Enskede

Stängt för sommaren. Välkommen åter 20/8!

Mail: info@gallerihelle.com

Telefon: 08-661 06 84

Alla kontaktuppgifter

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle