Tomas Colbengtson "Please do not speak Eskimo"

2 februari - 1 mars 2020
Sturehof, Stureplan 2
Vernissage söndagen den 2/2 kl. 16-18

I samband med Samernas Nationaldag anordnar Restaurang Sturehof Sapmi-dagar 2020. I matsalen visar vi utställningen “Please do not speak Eskimo” med Tomas Colbengtson.

Samer är Sveriges urfolk.

Urfolksrätten innebär rätt till: Traditionell land och vatten, eget språk, egen religion och rätten till självbestämmande i frågor som rör egna livssituationer. Svenska staten har brustit att värna alla dessa rättigheter för samer.

I mina bilder undersöker jag hur kolonisationen har förändrat människor och landskap i Sæpmie. Språkförbudet att tala samiska i skolan fram till 60-talet resulterade att sydsamiskan nästan helt slutade talas. Då språket är den främsta identitetsmarkören har den svenska statens politik medfört att många samer slutat se sig själva som samer. En förlorad identitet kan ge försämrad hälsa. Språk och religionsförbud är koloniala mekanismer varhelst man tittar i världen. Samiska området sträcker sig över de norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Det känns naturligt för mig att leda blicken ytterligare runt i polcirkeln reflekterande kring de historiska och kulturella likheter som binder dessa nordligaste liggande områden.

- Tomas Colbengtson

Om Tomas Colbengtson

Tomas Colbengtson är född 1957 och uppvuxen i Björkvattnet, Tärnaby. 1998-2008 var han Resident Artist vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och numera arbetar han utöver sin konstnärliga praktik även som adjunkt i grafik på Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design i Stockholm, där han själv även har en masterexamen i måleri 1991. Tomas har arbetat som konstnär i över 25 år och har haft ett stort antal utställningar i Sverige och internationellt. Tomas är grundare av Sápmi salasta, residenset för urfolkskonstnärer.

Tomas konst bygger på minnen, sin egen uppväxt i en liten samisk by i fjällen och dagens situation för urfolk. Han arbetar med grafik, måleri och glas som han formar till sitt eget uttryck som ofta reflekterar över historiska och moderna sociala fenomen. Konsten genomspeglar erfarenheter som språk och religionsförbud, rasbiologisk forskning, skambeläggning av joik och andra metoder som ofta används av statsmakter för att skaffa kontroll över urfolk och tillhörande landområden.

Galleri Helle Knudsen
Besök eller
kontakta oss!

Stora Gungans väg 11

122 31 Enskede

T-bana: Sandsborg

Se på karta

08-661 06 84

Öppettider

ons-tor 11.00-18.00

fre-lör 11.00-15.00

sön 12.00-15.00

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© Galleri Helle Knudsen