I ateljén upplever jag ett meditativt tillstånd


Sofia Heinonen vid målningen "Ett annat nu"

Lördagen den 16:e februari öppnar utställningen Transparent Movement med måleri av Sofia Heinonen. Sofia är född 1987 och uppvuxen i Jönköping men bor och arbetar nu i Stockholm. Hon har studerat på Ölands Konstskola, Gerlesborgsskolan i Stockholm och University of Bergen- Faculty of Fine Art, där hon tog sin Bachelorexamen år 2017. Utställningen Transparent Movement blir Sofias tredje separatutställning på Galleri Helle Knudsen och under hängningen får vi möjlighet att pratar lite med Sofia om konstnärskapet."Nu/nyss", olja på pannå, 40x50 cm

Erfarenheterna från tåget använder jag som material i ateljén.


-Vad handlar utställningen Transparent Movement om?

Utställningen och måleriet handlar om att resa genom landskap. Där blir min relation till tiden tydlig. Att vara i rörelse gör min egen position tydligare. När jag reser med tåg ser jag landskapet svischa förbi utanför fönsterrutan samtidigt som jag själv är stillasittande. Det blir nästan filmiskt. Erfarenheterna från tåget använder jag som material i ateljén.


Sofia Heinonen i sin ateljé

Måleriet är fysiskt och jag använder mig av kroppsminnet.

-Hur ser skapandeprocessen ut?

Jag är en studiobaserad konstnär, som målar i ateljén nästan varje dag. Arbetet kan på flera sätt anses som traditionellt. Exempel på det är att jag målar med oljefärg och i arbetet finns det referenser både till det modernistiska- och romantiska måleriet. Jag är intresserad av att vara i den konstnärliga processen. Mitt måleri är intuitivt. I ateljén upplever jag ofta ett meditativt tillstånd och jag hamnar ofta i en känsla av "flow". Måleriet är fysiskt och jag använder mig av kroppsminnet. Ibland byter jag ut penseln mot andra verktyg som ex. ett gummidäck för utmana mig själv och skapa friktion i arbetet.

-Vad inspirerar dig?

Jag är visuell konstnär, och inspireras av det som jag ser i mitt vardagliga liv. Jag inspireras ofta av platsen och landskapet som jag befinner mig på när jag målar. När jag bodde i Bergen och på Öland så påverkades mitt måleri av ljuset och färgerna därifrån.


-Favoritkonstnär som du inspireras av?

En av konstnärerna som jag inspireras av är  den abstrakta expressionistiska konstnären Joan Mitchel.


-Vad betyder din konst och ditt skapande i ditt liv?

När jag målar och gestaltar så förändrar jag min verklighet och förflyttar mitt perspektiv. I ateljén växlar jag mellan olika tillstånd och processen i måleriet är en viktig del i mitt liv. 


Utställningen Transparent Movement öppnar på Galleri Helle Knudsen lördagen den 16:e februari och pågår t.o.m. 3:e mars.


Galleri Helle Knudsen

Stora Gungans väg 11, 122 31 Enskede

Stängt för sommaren. Välkommen åter 20/8!

Mail: info@gallerihelle.com

Telefon: 08-661 06 84

Alla kontaktuppgifter

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle