När jag började måla tappade jag alla ord

Uppdaterad: 3 sep 2019

Elin Woksepp Åleheim är född 1985 och bor på en mölkgård i Köpingsvik på Öland. För 4 år sedan började hon måla och har sedan dess mottagit flera stipendier, deltagit i Liljevalchs Vårsalong och haft Dan Wolgers och Sara-Vide Ericson som handledare. Nu visar hon sin första separatutställning på Galleri Helle Knudsen.


Du kommer från en bakgrund inom entreprenörskap och projektledning. Hur kommer det sig att du började måla istället?

Jag visste i själen att jag kunde måla, men hade aldrig riktigt testat att göra det på riktigt. När jag väl började så klaffade allt och det gick inte att gå tillbaks till mitt tidigare arbete. Jag anmälde mig till en öppen ateljé där jag och andra konstintresserade träffades en gång i veckan för att måla och prata.


2017 firade nättidsskriften Omkonst 15 års verksamhet. Det uppmärksammades genom att återuppta och stötta plattformen Dialogen, ett samarbete mellan Omkonst och Konstakademien, i form av essäserier, repliker samt offentliga samtal. 2017 introducerades Dialogenstipendiet, ett handledarstipendium som vänder sig till unga konstnärer. Elin sökte och fick stipendiet och fick handledning av Dan Wolgers och Sara Vide Ericsson.


När jag fick stipendiet hade jag egentligen inte målat så mycket men jag har många tankar om måleri och min roll som konstnär. Jag känner att måleriet är större, kanske oändligt och att teknik är något som kommer av att bara måla på.


Med stöd från sina handledare sökte Elin till Konstskolan på Ölands Folkhögskola där hon kom in och studerade under ett år. Från början hade hon inga planer på att gå en högskoleutbildning men sökte under våren 2019 även till Kungliga Konsthögskolan och kom in även där. Nu under hösten 2019 startar hon sin femåriga utbildning. Nu i september startar du din utbildning. Hur känns det?

Från början var jag ganska osäker på om jag skulle söka till skolan eller köra på själv. Mycket tvivel kom på grund av min min ålder och livssituation med barn och mjölkbonde på Öland. Det som lockade var att få träffa likasinnade människor och få prata om konst. Nu känns det jättebra och jag ser verkligen fram emot utbildningen!Nu öppnar din första separatutställning, hur skulle du beskriva temat?

I mitt liv har jag pratat väldigt mycket. Om jobb, projekt, känslor. När jag började måla tappade jag alla ord och det har tagit lång tid för mig att kunna prata om min konst.

Nu har jag jobbat mycket med just temat ordlöshet. Jag är intresserad av saker med mänskligheten som man inte kan förklara med ord; medvetande, undermedvetande och tystnad. Det som sker utan att man pratar om det. Till temat hör även upprepningar. För mig består livet mycket av upprepningar. Genom att gå tillbaks till gamla fotografier från barndomen och måla av dem kändes fotografierna plötsligt aktuella.


“The human heart has hidden treasures, In secret kept, in silence sealed; The thoughts, the hopes, the dreams, the pleasures, Whose charms were broken if revealed.” Charlotte Brontë

Berätta om utställningens titel, In Silence sealed.

Namnet kommer från ett citat av Charlotte Brontë. Jag har haft väldigt väldigt svårt att namnge mina målningar, på grund av just det där med ordlöshet. När jag hittade den texten var det som att den pratade med något bortom, som titlar inte klarade.


Elin Woksepp Åleheims debututställning pågår t.o.m. 22/9 på Galleri Helle Knudsen.


>> Läs mer om utställningen

>> Kontakta galleriet

Galleri Helle Knudsen

Stora Gungans väg 11, 122 31 Enskede

Stängt för sommaren. Välkommen åter 20/8!

Mail: info@gallerihelle.com

Telefon: 08-661 06 84

Alla kontaktuppgifter

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle